2/3 κιλού γαύρο
ξίδι
χυμό από 2-3 λεμόνια, ή περισσότερο
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανι άγριο μάραθο ψιλοκομμένο, ή ξυσμένη μαραθόριζα ανακατωμένη με 2 κ. σούπας μαραθόσπορο φρεσκοαλεσμένο
1. Βρέξτε με ξύδι το γαύρο και αφήστε 2΄-3΄. Πιάστε το κεφάλι του γαύρου και με το δάκτυλο προσεκτικά ξεκολλήστε τη ραχοκοκαλιά, προχωρώντας και προς την κοιλιά για να βγάλετε και να αφαιρέσετε τα έντερα μαζί με το κεφάλι.
2. Ανοίξτε στη μέση το ψάρι, σαν βιβλίο, και σπάστε τη ραχοκοκαλιά κάπου κοντά στην ουρά και πετάξτε την. Ξεπλύντε τα ψαράκια με τρεχούμενο νερό, στραγγίστε τα και απλώστε τα σε 3πλό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
3. Βάλτε τα, ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύστε με χυμό λεμόνι, σκόρδο και μάραθο και συνεχίστε κάνοντας δεύτερη και Τρίτη σειρά, βρέχοντας με λεμόνι και πασπαλίζοντας με σκόρδο και μάραθο.
4. Περιχύστε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Σκεπάστε και αφήστε τα στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος). Βγάλτε να μείνουν 5΄-10΄ σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες.
Tip: Με τον ίδο τρόπο θα μαρινάρετε και σαρδέλες. Ίσως χρειαστεί να μείνουν λίγο περισσότερο στο ξύδι, για να ξεκολλά η ραχοκοκαλιά.
Πηγη:gourmed.gr