Στο Endeavour θα εισέλθει ένα νεογέννητο καλαμάρι του είδους Euprymna scolopes το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς συμπεριφέρονται τα λεγόμενα
Το 2006 είχε σταλεί στο διάστημα το βακτήριο της σαλμονέλας και όταν επέστρεψε η αποστολή το βακτήριο είχε γίνει τρεις φορές πιο ισχυρό και θανατηφόρο. Οι επιστήμονες θέλουν να δουν αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και να εξετάσουν αν τα αβλαβή στις γήινες συνθήκες βακτήρια μετατρέπονται σε βλαβερά στο διάστημα.
Το καλαμάρι Euprymna scolopes
Το Euprymna scolopes (στη φωτογραφία), είναι ένα είδος που ζει στον Ατλαντικό Ωκεανό και έχει μια συμβιωτική σχέση με τα βακτήρια Vibrio fischeri. Τα βακτήρια αυτά δημιουργούν αποικίες στα συγκεκριμένα καλαμάρια λίγο μετά την γέννηση τους. Το καλαμάρι φιλοξενεί τα βακτήρια και αυτά σε αντάλλαγμα το βοηθούν να καμουφλάρεται.
Τα βακτήρια φεγγοβολούν με τρόπο τέτοιο ώστε η σκιά του καλαμαριού να μην γίνεται ορατή. Ανάλογη συμβιωτική σχέση έχουν και οι άνθρωποι με μικροοργανισμούς. «Είναι η πρώτη φορά που θα παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά των αβλαβών βακτηρίων στο Διάστημα» αναφέρει ο Τζέιμι Φόστερ, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που είναι επικεφαλής του πειράματος.